Cum vor companiile să te controleze: tehnologia care te „ajută” să devii obedient la locul de muncă

de: Iulia Kelt
30 11. 2022

Pe măsură ce pandemia i-a forțat pe toți să intre în case, iar un număr record de oameni au început să lucreze de acasă, unii angajatori au apelat la metode alternative pentru a se asigura că obțin exact ceea ce vor de la lucrători.

Unii au instalat „spyware” pe computerele companiei, urmărind utilizatorii și identificând pe ce își petrec aceștia timpul. Alții chiar au mers până la instalarea de camere web pentru a urmări etica în muncă.

Dacă crezi că asta este exagerat, așteaptă să vezi ce urmează.

Tehnologia care te monitorizează până la ultimul neuron

Unele companii au ales să investească în startup-uri care folosesc scanări ale creierului și aplică învățarea profundă, totul pentru a-i menține pe angajați „fericiți” și, poate, cel mai important, productivi.

Folosind senzori de electroencefalografie și modele de învățare profundă, startup-ul InnerEye susține că invenția lor poate citi semnale din creier și poate optimiza „performanța”. Vorbim, în acest caz, despre niște căști.

Ideea din spatele tehnologiei InnerEye este de a ocoli luarea deciziilor spontane, prin combinarea scanărilor creierului uman cu ajutorul unui AI, în scopul luării deciziei optime.

Se presupune că AI-ul va combina intrările de pe ecranul computerului împreună cu procesarea vizuală și reacțiile din creier pentru a ajunge la o decizie unificată, crescând productivitatea și eficiența.

Făcând acest lucru, poate ajuta, de asemenea, AI-ul să devină mai bun în luarea deciziilor.

Pe de altă parte, o terță companie care activează în domeniu, numită Emotiv, afirmă că aceasta nu este principala utilizare a tehnologiei cu pricina. În opinia lor, tehnologia ar fi, de fapt, creată pentru bunăstarea angajaților. Pentru a opri peisajul infernal al monitorizării undelor cerebrale Big Brother, Emotiv afirmă că va verifica îndeaproape companiile cu care lucrează.

Deși, la o primă vedere, pare că această tehnologie pare creată în slujba binelui, există îngrijorarea legitimă că ea ar putea fi folosită și altfel.